Kako razlikovati virusnu i bakterijsku upalu grla?

Upale grla u većini su slučajeva izazvane virusima, bolest je samoograničavajuća i ima povoljan ishod. U većini slučajeva virusni faringitis ima blažu kliničku sliku nego bakterijski. Može biti dio opće upale dišnih organa ili ograničena samo na ždrijelo.

Vodeći simptom je grlobolja, spontana ili pri gutanju, a može je pratiti refleksna bol prema uhu. Uz bol, javljaju se pečenje, žarenje i grebanje u grlu, malaksalost i povišena temperatura. Teži slučajevi praćeni su vrlo visokom temperaturom, toksemijom i općom slabošću.

Pregledom se vide crvenilo i otečenost sluznice i limfnog tkiva s bjelkastim naslagama na sluznici, koje su znatno manje nego u slučaju bakterijskog uzroka. Katkad su tu i dodatni simptomi karakteristični za pojedini virus, no vrlo često nisu korisni za razlikovanje uzroka bolesti.

Virusne upale grla liječe se simptomatski. Antibiotici ne djeluju na viruse, zbog čega se ne prepisuju u slučaju virusne upale.  Preporučuje se mirovanje u prostoriji sa stalnom i umjerenom temperaturom, uz redovito provjetravanje i vlaženje zraka. Treba piti dovoljno tekućine (čaj), tople, a ne vruće, jesti tople juhe i ispirati grlo. Ranije se grlo ispiralo čajevima, recimo od kadulje, a danas su ih zamijenili oralni antiseptici u obliku sprejeva, tekućina i lozengi/pastila/tableta.

 

 

Simptomi Virusna upala Bakterijska upala
Početak bolesti polagan nagao
Temperatura do 38° C više od 39° C
Bol u grlu blaga bol jaka bol
Opći simptomi slabije izraženi vrlo izraženi
Respiratorni simptomi hunjavica, promuklost, kašalj uglavnom ih nema
Ždrijelo crveno sa ili bez seroznog eksudata izrazito crveno s gnojnim naslagama
Limfni čvorovi mogu biti uvećani, ali uglavnom nisu bolni otečeni i bolni
Liječenje simptomatsko antibiotik (prepisan od liječnika)
Indikacija za primjenu Lysobacta®   DA DA

 

Ukoliko su upale grla prouzročene bakterijama, bolest obično nastupa naglo, drhtavicom i groznicom, općom slabošću, glavoboljom i iscrpljenošću. Najčešći uzročnik bakterijskog faringitisa je bakterija streptokok, pa se uz ovu vrstu faringitisa najčešće veže naziv „streptokokna angina“. Streptokokna angina počinje vrlo naglo, vrućicom, glavoboljom i umorom. Ponekada se u početku bolesti pojavljuje i povraćanje, osobito u male djece. Ovi opći simptomi, u pravilu, prethode lokalnim simptomima, među kojima je najvažnija grlobolja s otežanim gutanjem, a pri pregledu grla osobito se ističe crvenilo ždrijela s povećanim i razrovanim krajnicima, na kojima se vide nakupine gnoja. Za streptokoknu anginu karakteristično je povećanje limfnih čvorova na vratu, ispod donje čeljusti, koji su bolni na dodir. Bolesnici sa streptokoknom anginom, osim grlobolje, nemaju drugih znakova prehlade. Uz streptokoknu anginu povezuju se brojne komplikacije. One su prije bile mnogo češće, a danas se, uz odgovarajuće liječenje antibioticima, pojavljuju iznimno rijetko.

Širenjem upale na grkljan i oticanjem sluznice grkljana mogu nastupiti promuklost i otežano disanje, zbog posljedične neprohodnosti i ometanja funkcije dišnog puta.

Bakterijske upale grla liječe se antibioticima prepisanim od liječnika. Antibiotike ne smijemo uzimati na svoju ruku! Iznimno je važno kod uzimanja antibiotika strogo se pridržavati upute liječnika ili ljekarnika – uzimati lijek u točno određeno vrijeme, u zadanoj dozi i onoliko dugo koliko je prepisano.

Kao pomoćna lokalna terapija može se primijeniti proizvod Lysobact® stlačene tablete. Za razliku od drugih proizvoda za simptomatsku terapiju, Lysobact® se može primjenjivati u kombinaciji s antibioticima, jer poboljšava njihov antibakterijski učinak.

 

Ova stranica je također dostupna na: Bosanski Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Engleski