Upala sluznice grla (grlobolja)

Kad se govori o grlobolji, misli se na upalu grla/ždrijela (faringitis) i/ili upalu krajnika (tonzilitis) i/ili upalu grkljana i glasnica (laringitis).

Farinks (ždrijelo) je dio grla između krajnika i glasnica (u grkljanu). Štiti donje dišne puteve, provodi zrak iz nosne i usne šupljine u donje dijelove dišnog sustava, sudjeluje u procesu gutanja i omogućuje artikuliran govor. Zbog njegove stalne izloženosti vanjskim utjecajima, posjeduje vrlo razvijeno limfno tkivo, koje predstavlja „prvu obrambenu liniju“ u slučaju prodora mikroorganizama iz okoliša.

Faringitis je obično lakše oboljenje od tonzilitisa, a oba oboljenja se često nazivaju jednostavno “akutna grlobolja”. No, faringitis se može javiti i bez infekcije – mogu ga izazvati fizički ili kemijski nadražaji, npr. dim cigarete, alkohol ili prekomjerno korištenje glasa. Trajna infekcija ili kronični faringitis se javlja kada se kronična infekcija susjednih organa – obično dišnog sustava, sinusa ili usta – proširi na ždrijelo.

Upala grla jedan je od najčešćih razloga odlaska liječniku u zimskom razdoblju, ali javlja se i ljeti. Javlja se u oba spola i svih uzrasta. Upala grla napadne 15-20 posto odraslih barem jedanput godišnje. U djece se javlja puno češće. U djece predškolskog uzrasta uzročnik upale ždrijela je češće virusnog podrijetla, a infekcije bakterijama su nešto češće u odraslih.

Kako su uglavnom uzrokovane virusima, upale grla i grlobolja se najčešće javljaju u sklopu akutne virusne upale gornjih dišnih puteva, praćene začepljenošću ili curenjem iz nosa, kihanjem, kašljanjem i sl.

Osnovni lokalni simptomi su, osim grlobolje, peckanje, grebanje, žarenje, bolno i/ili otežano gutanje, podražajni kašalj, osjećaj suhoće u ustima i grlu, uvećani krajnici te promuklost u slučaju širenja upale na grkljan. Često su praćeni općim simptomima, poput gubitka apetita, opće slabosti i povišene temperature.

Virusne i bakterijske infekcije se šire na isti način, i to: kihanjem/kašljanjem, bliskim kontaktom, rukovanjem, korištenjem zajedničkih predmeta s oboljelom osobom, kontaktom sa slinom oboljelog …

Većina osoba sa grloboljom ne javlja se liječniku, a na raspolaganju su razni bezreceptni lijekovi i preparati za samoliječenje.

Lysobact® stlačene pastille djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica), ublažavaju simptome, smiruju upalni proces te pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Ova stranica je također dostupna na: Bosanski Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Engleski