Afte

Stomatitis aphtosa (aphthae) ili afte su ranice u ustima koje imaju sklonost učestalom i ponavljanom pojavljivanju u različitim vremenskim intervalima. Uzrok afti nije poznat, ali njihovom nastanku pogoduju veliki broj faktora: fizički ili emocionalni stres, manjak vitamina i minerala u ishrani, narušen imunitet, alergijska stanja, metabolički i hormonski poremećaji, malokrvnost, bolesti želuca i creva i neki lekovi. Ističe se nasledni faktor, jer polovina bolesnika u porodici ima srodnika koji boluje od afti.

Najčešće se pojavljuju na pokretnim delovima sluznice usne šupljine, na jeziku, sluznici obraza ili usana, nikada na tvrdom nepcu i na desnima. Afte su češće kod dece, devojaka i mlađih žena nego kod starijih osoba.

Mogu se pojaviti u tri oblika, kao:

  • male afte (manje od 1 cm i veoma bolne)
  • velike afte (veće od 1 cm i nisu bolne)
  • afte nalik herpesu tzv. herpetiformne afte (veliki broj sitnih bolnih ranica)

Dan ili dva pre izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osećaj peckanja i/ili hrapavosti. Pre pojave ranice, sluznica je na tim mestima crvena i otečena. Ranice su okruglog ili ovalnog oblika, ograničene jasno izraženim crvenim prstenom. Dno ranice je beličasto. Aftozna oštećenja sluznice su veoma bolna, a bol se pojačava prilikom govora, jela i svih pokreta muskulature.

Karakteristika afti je da se često i iznenada ponavljaju, i do nekoliko puta godišnje To je praćeno pojačanim lučenjem pljuvačke, oticanjem limfnih čvorova, rastom temperature i groznicom.

U lečenju je važno sanirati sve što može dovesti do nadražaja sluznice, kao što su karijesi, oštre

ivice zuba i sl. , uz primenu blagih antiseptičkih preparata.

 

Koristite proizvode Lysobact® – Lysobact® komprimovane lozenge. Aktivne komponente proizvoda Lysobact® deluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simtome, smiruju upalni proces i pomažu zarastanju oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Ova stranica je također dostupna na: босански албански македонски украјински енглески хрватски