Лош здив (halitosis)

Халитозата  е релативно честа појава на лош здив, кај некои луѓе понекогаш, а кај некои  постојано со различен интензитет. Лошиот здив често е предизвикано од наслаги на бактерии на јазикот и воспалени непца и расипани заби, но може да се појави како резултат на патолошки процеси во устата, носот и во дигестивниот систем, кај болестите на респираторниот тракт, кај дијабетесот, болестите на белите крвни клетки и при земање на некои лекови.

This post is also available in: Bosnian Albanian Serbian Ukrainian English