Kako razlikovati virusnu i bakterijsku upalu grla?

Upale grla u većini su slučajeva izazvane virusima, bolest je samoograničavajuća i ima povoljan ishod. U većini slučajeva virusni faringitis ima blažu kliničku sliku nego bakterijski. Može biti dio opšte upale disajnih organa ili ograničena samo na ždrijelo.

Vodeći simptom je grlobolja, spontana ili pri gutanju, a može je pratiti refleksna bol prema uhu. Uz bol, javljaju se pečenje, žarenje i grebanje u grlu, malaksalost i povišena temperatura. Teži slučajevi praćeni su vrlo visokom temperaturom, toksemijom i opštom slabošću.

Pregledom se vide crvenilo i otečenost sluznice i limfnog tkiva s bjelkastim naslagama na sluznici, koje su znatno manje nego u slučaju bakterijskog uzroka. Katkad su tu i dodatni simptomi karakteristični za pojedini virus, no vrlo često nisu korisni za razlikovanje uzroka bolesti.

Virusne upale grla liječe se simptomatski. Antibiotici ne djeluju na viruse, zbog čega se ne prepisuju u slučaju virusne upale!  Preporučuje se mirovanje u prostoriji sa stalnom i umjerenom temperaturom, uz redovito provjetravanje i vlaženje zraka. Valja piti dovoljno tekućine (čaj), tople, a ne vruće, jesti tople supe i ispirati grlo. Ranije se grlo ispiralo čajevima, recimo od kadulje, a danas su ih zamijenili oralni antiseptici u obliku sprejeva, tekućina i lozengi/pastila/tableta.

Koristite proizvode Lysobact® (Lysobact® komprimovane lozenge, Lysobact Spray® ili Lysobact Complete Spray®).  Aktivne komponente proizvoda Lysobact® djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simptome, smiruju upalni proces te pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Simptomi Virusna upala Bakterijska upala
Početak bolesti polagan nagao
Temperatura do 38° C više od 39° C
Bol u grlu blaga bol jaka bol
Opšti simptomi slabije izraženi vrlo izraženi
Respiratorni simptomi hunjavica, promuklost, kašalj uglavnom ih nema
Ždrijelo crveno sa ili bez seroznog eksudata izrazito crveno s gnojnim naslagama
Limfni čvorovi mogu biti uvećani, ali uglavnom nisu bolni otečeni i bolni
Liječenje simptomatsko antibiotik (propisan od ljekara)
Indikacija za primjenu Lysobacta®-a DA DA

 

Ukoliko su upale grla izazvane bakterijama, bolest obično nastupa naglo,  drhtavicom i groznicom, opštom slabošću, glavoboljom i iscrpljenošću. Najčešći uzročnik bakterijskog faringitisa je bakterija streptokok, pa se uz ovu vrstu faringitisa najčešće veže naziv „streptokokna angina“. Streptokokna angina počinje vrlo naglo, povišenom temperaturom, glavoboljom i umorom. Ponekad se u početku bolesti pojavljuje i povraćanje, osobito u male djece. Ovi opšti simptomi, u pravilu, prethode lokalnim simptomima, među kojima je najvažnija grlobolja s otežanim gutanjem, a pri pregledu grla osobito se ističe crvenilo ždrijela s povećanim i razrovanim krajnicima na kojima se vide nakupine gnoja. Za streptokoknu anginu karakteristično je povećanje limfnih čvorova na vratu, ispod donje vilice, koji su bolni pri dodiru. Bolesnici sa streptokoknom anginom, osim grlobolje, nemaju drugih znakova prehlade. Sa streptokoknom anginom povezuju se brojne komplikacije. One su prije bile mnogo češće, a danas se uz odgovarajuće liječenje antibioticima pojavljuju izuzetno rijetko.

Širenjem upale na grkljan i otjecanjem sluznice grkljana mogu nastupiti promuklost i otežano disanje, zbog posljedične neprohodnosti i  ometanja funkcije disajnog puta.

Bakterijske upale grla se liječe antibioticima, propisanim od strane ljekara. Antibiotike ne smijemo uzimati „na svoju ruku“! Veoma je važno prilikom uzimanja antibiotika striktno se pridržavati upute ljekara ili apotekara – uzimati lijek u tačno određeno vrijeme, u zadanoj dozi i onoliko dugo koliko je propisano.

Kao pomoćna lokalna terapija mogu se primijeniti proizvodi Lysobact® (Lysobact® komprimovane lozenge, Lysobact Spray® ili Lysobact Complete Spray®). Za razliku od drugih proizvoda za simptomatsku terapiju, Lysobact® se može primjenjivati u kombinaciji s antibioticima jer poboljšava njihov antibakterijski učinak.

Ova stranica je također dostupna na: Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Engleski Hrvatski