• bs
  • sq
  • mk
  • sr
  • uk
  • en
  • hr

FAQ

Ova stranica je također dostupna na: Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Engleski Hrvatski

Liječenje Lysobact® proizvodima u principu treba da traje do 5 dana. Ukoliko nakon 5 dana ne dođe do poboljšanja simptoma potrebno da se posavjetujete sa Vašim ljekarom. Ukoliko u toku liječenja imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, posavjetujte se sa Vašim farmaceutom ili nas kontaktirajte direktno na:  info@bosnalijek.ba

Ukoliko se radi o manjem upalnom procesu na sluznici usne šupljine, koji je ograničen i ne zahvata veći dio sluznice usne šupljine te koji je praćen blagom osjetljivošću, Lysobact® lozenge su lijek izbora.

Ukoliko upalni proces u usnoj šupljini ili grlu jače izražen ili oštećenje sluznice usne šupljine nastalo djelovanjem vrele hrane i napitaka, mehaničkom zubnom protezom, korištenjem neadekvatnih četkica za zube ili na neki drugi način, te ukoliko je upala sluznice grla ili usne šupljine praćena izraženom osjetljivošću i simptomima poput crvenila, suhoće, grebanja u grlu i sl., lijek izbora je  Lysobac Spray®.

Ukoliko se radi o upalnom procesu u usnoj šupljini ili grlu ili području krajnika, koji je praćen izrazitom nelagodom, osjetljivošću, iritacijom i bolom koji ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti, tada je lijek izbora Lysobact Complete Spray®.

Ukoliko se pojavi upala sluznice usne šupljine i grla kod djece uzrasta od 2 do 6 godina, lijek izbora je Lysobact P Spray®. Lysobact P Spray® je našao široku primjenu u pedijatriji kako u liječenju grlobolje, tako i u liječenju sistemskih virusnih i bakterijskih infekcija praćenih upalom sluznice usne šupljine (Coxsackie virus, ospice, vodene kozice, herpangina, rubeola, zaušnjaci, herpetični gingivostomatitis, šarlah, streptokokni stomatitis), afti, oralne kandidijaze, mehaničkih ozljeda, upala desni…

Ukoliko zbog prirode posla često ili svakodnevno naprežete glasnice ili ste osjetljiviji na djelovanje faktora iz vanjske sredine (dim cigarete, izduvni gasovi i sl), možete primijenjivati bilo koji od Lysobact® proizvoda i u preventivne svrhe.

 

Da, čak se i preporučuje istovremena primjena Lysobact® proizvoda u toku antibiotske terapije upala sluznice usta i grla. U sastav proizvoda Lysobact® ulazi djelatna tvar koja se zove lizozim. Pored ostalih djelovanja, lizozim djeluje protiv bakterija tako što dovodi do ugibanja bakterijske ćelije te u kombinaciji sa antibioticima pojačava njihov učinak protiv bakterija. Primjena Lyosbact® proizvoda u toku terapije antibioticima je sigurna i doprinosti efikasnijem liječenju.

 

Lijekovi koji se primjenjuju za liječenje simptoma prehlade i gripe uglavnom sadrže komponente koje snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, reduciraju sekreciju iz nosa i nosnih sinusa, utiču na smanjenje suzenja očiju, reduciraju kihanje, utiču na reduciranje kašlja, otklanjanju bolove u mišićima i zglobovima, te ublažavaju glavobolju koja često prati prehladu i gripu zbog otečenosti sluznice sinusa i nakupljanja prekomjernog sekreta (npr. Rhinostop®).
U sastav lijekova koji se primjenjuju kod prehlade i gripe obično ne ulaze komponente koje utiču na smanjivanje upalnog procesa u području sluznice grla i krajnika, iako su grlobolja i upala krajnika često prateći simptom virusnih infekcija kao što su prehlada i gripa. Lysobact® proizvodi utiču na smanjenje upalnog procesa u području grla, smanjuju crvenilo i ublažavaju bol kod grlobolje, te se preporučuje njihova primjena istovremeno sa proizvodima koji se koriste protiv simptoma prehlade i gripe.
Ukoliko je grlobolja uzrokovana bakterijom, tada se ne radi o virusnih infekcijama prehladi i gripi, te u tom slučaju nije opravdano primjenjivati lijekove protiv simptoma prehlade i gripe. Bakterijska upala grla liječi se antibiotikom koji nikada ne smijete uzimati na svoju ruku, nego samo po preporuci ljekara, na ljekarski recept.

 

Da, Lysobact P Spray® je prilagođen za primjenu kod djece starije od 2 godine, dok su svi ostali Lysobact® proizvodi prilagođeni za primjenu kod djece starije od 6 godina (naročito su pogodna za primjenu kod djece školskog uzrasta, adolescenata i studenata).
 

Da, primjena Lysobact® proizvoda je sigurna kod odraslih i djece starije od 2 godina i predstavljaju lijekove sa izuzetno pozitivnim sigurnosnim profilom. Osim alergijskih reakcija na bjelance jajeta te na komponente u sastavu lijeka, nema drugih stanja kada se primjena ovih lijekova ne preporučuje. Izvori podataka o neželjenim efektima iz Centra za lijekove Instituta za farmakologiju i toksikologiju u Sarajevu, te iz Odjela za neželjene efekte kompanije Bosnalijek d.d, kao i iz izvora širom svijeta ukazuju na činjenicu da nije bilo prijave niti jednog neželjenog efekta ovog lijeka koji se u upotrebi nalazi više od 42 godina, čime se potvrđuje izuzetna sigurnost. Također, nisu evidentirani podaci o eventualnom predoziranju sa ovim lijekom. Lysobact® proizvodi ne utiču na na sposobnost upravljanja vozilima i rada na mašinama. Upravo sigurnost primjene čini Lysobact® proizvode sastavnim dijelom svake bolje kućne apoteke.

 

Ukoliko ste terapiju započeli sa jednim Lysobact® proizvodom, preporučuje se terapiju i završiti s istim proizvodom, ukoliko u dostupnom pakovanju imate na raspolaganju dovoljnu količinu lijeka. Lysobact® proizvodi se mogu međusobno kombinovati u preporučenim ukupnim dozama.

Ukoliko ste terapiju počeli jednim bezreceptnim proizvodom te imate dostupan Lysobact® proizvod, možete nastaviti terapiju sa Lysobact® proizvodom, pridržavajući se uputa za primjenu lijeka.

S obzirom da tokom pomenutih stomatoloških zahvata najčešće dolazi do mehaničkog oštećenja sluznice usne šupljine, primjena Lysobact® proizvoda se preporučuje nakon svakog zahvata na zubima, zubnom mesu te sluznici usne šupljine. Lizozim u sastavu Lysobact® proizvoda, pored ostalih korisnih djelovanja, pokazuje proregenerativno djelovanje jer podstiče obnovu ćelija koje učestvuju u zacjeljivanju oštećene sluznice, istovremeno smanjujući broj upalnih ćelija koje se aktiviraju na mjestu samog oštećenja. Na taj način doprinosti bržem ozdravljenju tkiva. Lizozim pojačava prirodnu otpornost organizma, te tako sprečava prodor mikroorganizama iz vanjske sredine koji je olakšan u slučaju narušenog integrireta sluznice usta i grla, iz bilo kojeg razloga. Popravak zuba, vađenje zuba te bilo koji drugi zahvat može biti praćen iritacijom, nelagodom, bolom i sličnim simptomima zbog čega se preporučuje primjena Lysobact® proizvoda prije kao i nakon stomatoloških zahvata.

 

Da, primjena Lysobact® proizvoda se preporučuje prije i poslije operativnog zahvata vađenja krajnika. Prije operativnog zahvata – zato što je lizozim čini sluznicu usta i grla otpornijom na stres uzrokovan operativnim zahvatom, i poslije – zato što lizozim pokazuje pozitivan učinak na obnovu tkiva nakon intervencije. I ostali sastojci, poput vitamina B6 u sastavu Lysobact® lozengi i Lysobact P Spray®, pokazuju zaštitno djelovanje na sluznicu.
Kod djece sa manjom koncentracijom lizozima uočeno je sporije zarastanje postoperativne rane nakon vađenja krajnika kao i duže trajanje postoperativnih simptoma poput bola, otežanog gutanja i itd. Također, pretpostavlja se da ćelije sluznice krajnika imaju sposobnost da proizvode lizozim čija se koncentracija značajno smanjuje nakon njihovog operativnog odstranjenja.

 

S obzirom da ne postoji opasnost od narušavanja stabilnosti aktivnih sastojaka u sadržaju Lysobact Spray®, Lysobact Complete Spray® i Lysobact P Spray® proizvoda, u slučaju neiskorištenosti cijelog sadržaja bočice nakon prvog otvaranja, nezamrzavan lijek čuvan na temperaturi do 25°C možete koristi još jednom tokom kratkog perioda nakon jednog terapijskog režima. Lijek ne smijete koristiti nakon isteka roka trajanja otisnutog na vanjskom pakovanju lijeka.

Lysobact® proizvodi su bezreceptni proizvodi koji se kupuju u apotekama, i nisu skupi, već predstavljaju najbolji omjer cijene, sigurnosti i efikasnosti. Cijenom su prilagođeni prosječnoj kupovnoj moći građana.

 

Nije, Lysobact® proizvodi je se mogu nabaviti u svakoj apoteci. Po režimu izdavanja, pripadaju skupini bezreceptnih lijekova, tzv. „Over-The-Counter“ (OTC, lijek u slobodnoj prodaji). Preporuku za kupovinu nekog od Lysobact proizvoda možete dobiti od farmaceuta kao i od ljekara.

 

Prednost Lysobact® proizvoda u odnosu na sve ostale oralne antiseptike kao proizvode koji su namijenjeni liječenju grlobolje i bolesti sluznice usta jeste što oni sadrže lizozim, koju ne sadrži niti jedan drugi proizvod. Lizozim je enzim koji je sastavni dio pljuvačke i koji osim antiseptičkog, pokauje i cijeli niz drugih korisnih djelovanja. Zahvaljujući lizozimu, Lysobact® proizvodi djeluju i protivupalno, antimikrobno (protiv bakterija, virusa, i gljivica), proregenerativno (pospješuju proces zarastanja i obnove oštećene sluznice), mukoprotektivno (štite sluznicu), imunomodulatorno (ačanje lokalnog imunog odgovora sluznice), analgetski (ublažava bol), antialergijski… Lysobact Complete Spray®, zahvaljujući lidokainu djeluje i anestezirajuće tj. sasvim i skoro trenutno otklanja bol na mjestu primjene. Svi ostali oralni antiseptici imaju jednostruki ili dvostruki antiseptički učinak, dok samo Lysobact® proizvodi pokazuju cijeli raspon dodatnih korisnih, zaštitnih, preventivno-terapijskih djelovanja u ustima i grlu.

Ako zaboravite primijeniti neki od Lysobact proizvoda, učinite to čim se sjetite. Nakon toga, nastavite s primjenom lijeka prema uobičajenom rasporedu i na preporučeni način.

 

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim djejstvima na lijek posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.