• bs
  • sq
  • mk
  • sr
  • uk
  • en
  • hr

FAQ Често поставувани прашања

Ova stranica je također dostupna na: Bosnian Albanian Serbian Ukrainian English Croatian

Лечењето со Lysobact®  производите во принцип треба да трае до 5 дена.  Доколку и по 5 дена не дојде до подобрување на симптомите потребно е да се посоветувате со Вашиот лекар. Доколку во тек на лечењето имате било какви прашања или недоумници, посоветувајте се со Вашиот фармацевт или контактирајте не директно на  :  info@bosnalijek.ba

Доколку се работи за помал воспалителен процес на слузницата на усната шуплина, кој е ограничен и не зафаќа поголем  дел од усната шуплина т.е кој е пратен со блага осетливост, Lysobact® лозенгите се лек од избор.

Доколку воспалителнио процес во усната шуплина или во грлото е појако изразен или оштетувањето на слузницата на усната шуплина настанало под дејство на врела храна и напиток, со мобилна забна протеза, со користење на неадекватни четки, за заби или на некој друг начин, т.е доколку воспалението на слузницата на грлото или усната шуплина е пратено со изразена осетливост и смптоми како црвенило, сувост, гребење во грлото и сл., лек од избор  е  Lysobac Spray®.

Доколку се работи за воспалителен процес во усната шуплина или во грлото во подрачјето на крајниците, кој е пратен зо изразита нелагодна, осетливост, иритација и болка која смета на вршење на секојдневните активности, тогаш лек од избор е Lysobact Complete Spray®.

Доколку поради природата на работата често или секојдневно ги напрегате гласните жици или сте осетливи на дејствување на надворешни фактори (чад од цигари, издувни гасови и сл.) можете да применувате било кој од Lysobact® производите во превентивни цели.

Да дури , и се препорачува истовремена примена на Lysobact®  производите во тек на антибиотска терапија при воспаление на устата и грлото. Во состав на производите  Lysobact® влегува диетална компонента која се вика Лизозим. Покрај останатите дејства, лизозимот дејствува и против бактерии, на тој начин доведува до угинување на бактериската клетка т.е во комбинација со антибиотиците го потенцира нивното дејство против бактериите. Примената на  Lyosbact® производите во тек на терапија со антибиотици е сигурна и допринесува во поефикасно  во лекување.

Лековите кои се применуваат за лекување на симптоми на настинка и грип воглавно содржат компоненти кои ја снижуваат покачената телесна температура, редуцираат секреција од носот и назалните синуси, влијаат на смалување на солзење од очите, редуцираат кивање, влијаат на редукција на кашлица, отстрануваат болки во мускулите и зголобовите, т.е ублажуваат главоболка која често ја прати настинката или грипот поради отеченост на слузницата на синусите  и прекумерно собирање на секрет во истите.(на пример Rhinostop®).
Во состав на лековите кои се применуваат кај настинка и грип обично не влегуваат компоненти кои влијаат на смалување на воспалителниот процес во подрачјето на слузницата на грлото и крајниците , иако болката во грлото и крајниците  често пратечки симптом на вирусните инфекци како што се настинката и грипот. Lysobact® производите влијаат на смалување на воспалителниот процес во подрачјето на грлото, го смалуваат црвенилото и ја ублажуваат болката во грлото, т.е се препорачува нивна примена истовремено со производи кои се користат против симптомите на настинка и грип.
Доколку болката во грлото е предизвикана од бактерија, и не станува збор за вирусна инфекција настинка или грип, т.е во тој случај не е оправдано да се примануваат лекови против симптoми на настинка и грип.Бактериското воспаление на грлото се лекува со примена на атибиотик кој никогаш не смеете да го земате на своја рака, туку само со препорака од доктор, на рецепт.

Да сите Lysobact® производи се прилагодени за примена кај деца постари од 6 години, а посебно се погодни за примена кај деца школска возраст, адолесценти и студенти.

Да, примената на  Lysobact® призводите е сигурна кај возрасни и деца постри од 6 години и претставуваат лекови со исклучително позитивен и сигурносен профил. Освен алергиски реакции на белка од јајце т.е на компонентите во составот на лекот, нема други состојби каде овие лекови не се препорачуваат. Извори со податоци за несканите ефекти од центарот за лекови при институтот за фармакологија и токсикологија во Сараево, т.е од одделот за несаканаи ефекти на компанијата Босналијек д.д,  Како и извори ширум светот укажуваат на фактот дека не постои пријава за ниту еден несакан ефект од овој лек кој се наоѓа во употреба повеќе од 35 години, со што се потврдува исклучителна сигурност.Истотака не се евидентирани податоци за евентуално предозирање со лекот.  Lysobact® производите на влијаат на способноста за управување со возила и работа со машини.Вушност сигурноста на примена на  Lysobact®  производите ја прави сосотавен дел на секој домашна аптека.

Доколку сте започнале терапија со еден Lysobact®  производ , препорачливо е да се заврши терапијата со истиот производ,  доколку во достапно пакување имате на располагање доволна количина од лекот.  Lysobact® производите можат да се комбинираат меѓусебно во препорачливи вкупни дози.

Доколку сте почнале терапија со еден безрецептен производ т. е  имате достапен Lysobact®производ , можете да ја продолжите терапијата со  Lysobact® производ приджувајќи се на упатството на примена на лекот.

Со оглед да во тек на споменатите стоматолошки зафати најчесто доаѓа до механичко оштетување на слузницата на усната шуплина примена на Lysobact®  производите се препорачува после секој зафат на забите , и орланата слузокожа околу забите. Лизозим во составот на Lysobact® производите ,покрај останатите корисни дејства, покажува и регенеративо дејствување бидејќи потикнува обнова на клетките кои учествуваат во зараснување на оштетената слузница, истовремено смамалувајќи го бројот на восплителни клеткикои се активираатна местото на самото оштетување. На тој начин допринесува за побрзо оздравување на ткивото. Лизозимот ја зголемува природната отпорност на организмот, т.е спречува продор на микроорганизми од надворешната средина кој е олеснет во случај на нарушен интегритет на слузницата на устата и грлото од било која причина.Поправка на заби, вадење на заби т.е  било кој друг зафат  може да биде пратен со иритација, нелагодност и смптоми слични на болка поради што се препорачува примена на   Lysobact®  производите пред  како и после стоматолошки зафати.

Да, примена на Lysobact® производите се препорачува и пред и по оперативен зфат (вадење на крајници). Пред оперативниот зафат  производите се препорачуваат – заради тоа што лизозимот ја прави слузницата на устата и грлото поотпорна на стрес предизвикан од оперативен зафат, после оперативниот зафат -се препорачуваат заради тоа што лизозимот покажува позитивно влијание на обнова на ткивото по интервенција. Останатите сосотојки како витамин B6 во составот на Lysobact® лозенгите, заштитно влијаат на оралната слузница.
Кај деца со помала концентрација на лизозим воочено е поспоро зараснување на на раната по вадење на крајници и подолго траење на постоперативни симптоми како болка, отежнато голтање итн.Истотака се претпоставува дека ја потенцира способноста на крајницте да произведуваат лизозим чија концентрација значајно се намалува во постоперативниот период.

Со оглед дека непостои опасност од нарушување на  стабилноста на активните компоненти во содржината на Lysobact Spray® и Lysobact Complete Spray® производите, во случај на неискористеност на целата содржина од шишенцето по првото отворање, и доколку е производот чуван на темперетура од 25 Ц, можете да го користите уште еднаш во текот на краток период од од отпочнување на првиот тераписки режим. Лекот несмее да се користи по истекот на рокот на употребавтиснат на надворешното пакување на лекот.

Lysobact® производите се безрецептни производи кои се купуваат во аптеките, не се скапи, се одликуваат со висока ефикасност и сигурност. Цената е прилагодена според просечната куповна  моќ на граѓаните.

Рецепт за Lysobact®  производите не е потребен, можат да се набават во слободна продажба во секоја аптека. По режимот на издавање спаѓаат во групата на безрецептни лекови  така наречени   „Over-The-Counter“ (OTC,  лек во слободна продажба). Препорака за да го купите можете да добиете од фармацевт или до доктор.

Предноста на  Lysobact® производите во однос на сите останати орални антисептици како производи кои се наменети за лекување на болки во грлото и болести на слузницата на устата е што содржат лизозим, а ниеден друг производ не го содржи во својот сосотав. Лизозим е ензим кој влегува во состав на плунката и кој освен антисептичко, покажува и цел низ други корисни дејства. Благодарение на лизозимот, Lysobact® производите дејствуваат и антивоспалително, антимикробно (против бактерии, вируси и габи), прорегенеративно, (го забрзуваат процесот на зараснување и обнова на оштетената слузница), мукопротективно (ја штитат оралната слузокожа),аналгетски(ублажува болка), антиалергиски… Lysobact Complete Spray®, благодарение на лидокаинот дејствува и анестетски т.е скоро моментално ја отсранува болката на местото на примена. Сите останати орални антисептици имаат единечен или двоен учинок, а единствено  Lysobact® производите покажуваат цел дијапазон на доддатни корисни, заштитни, превентивно -тераписки дејства на слузокожата на устата и грлото.

Ако заборавите да примените накој од Lysobact  производите направетте го тоа штом ќе се сетите. Потоа продолжете со примена на истиот према вообичаениот распоред и препорачаниот начин.

Пред употреба внимателно да се прочита упатството. За дополнителни информации за индикациите,мерките на претпазливост и несаканите дејства на лекот, консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт.