• bs
  • sq
  • mk
  • sr
  • uk
  • en
  • hr

FAQ

Ova stranica je također dostupna na: босански албански македонски украјински енглески хрватски

Lečenje Lysobact® proizvodima u principu treba da traje do 5 dana. Ukoliko nakon 5 dana ne dođe do poboljšanja simptoma potrebno je da se posavetujete sa Vašim lekarom. Ukoliko u toku lečenja imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, posavetujte se sa Vašim farmaceutom ili nas kontaktirajte direktno na:  info@bosnalijek.ba

Ukoliko se radi o manjem upalnom procesu na sluznici usne šupljine, koji je ograničen i ne zahvata veći deo sluznice usne šupljine i koji je praćen blagom osetljivošću, Lysobact® komprimovane lozenge su lek izbora.

Ukoliko zbog prirode posla često ili svakodnevno naprežete glasne žice ili ste osetljiviji na delovanje faktora iz spoljašnje sredine (dim cigarete, izduvni gasovi i sl), možete primenjivati bilo koji od Lysobact® proizvoda i u preventivne svrhe.

Da, čak se i preporučuje istovremena primena Lysobact® proizvoda u toku antibiotske terapijekod  upala sluznice usta i grla. U sastav proizvoda Lysobact® aktivna komponenta koja se zove lizozim. Pored ostalih delovanja, lizozim deluje protiv bakterija tako što dovodi do ugibanja bakterijske ćelije i u kombinaciji sa antibioticima pojačava njihov učinak protiv bakterija. Primena Lyosbact® proizvoda u toku terapije antibioticima je sigurna i doprinosti efikasnijem lečenju.

Lekovi koji se primjenjuju za lečenje simptoma prehlade i gripa uglavnom sadrže komponente koje snižavaju povišenu telesnu temperaturu,smanjuju sekreciju iz nosa i nosnih sinusa, utiču na smanjenje suzenja očiju, redukuju kijanje, utiču na smanjenje kašlja, otklanjanju bolove u mišićima i zglobovima, ublažavaju glavobolju koja često prati prehladu i grip zbog otečenosti sluznice sinusa i nakupljanja prekomernog sekreta (npr. Rhinostop®).
U sastav lekova koji se primenjuju kod prehlade i gripa obično ne ulaze komponente koje utiču na smanjivanje upalnog procesa u području sluznice grla i krajnika, iako su grlobolja i upala krajnika često prateći simptom virusnih infekcija kao što su prehlada i grip. Lysobact® proizvodi utiču na smanjenje upalnog procesa u području grla, smanjuju crvenilo i ublažavaju bol kod grlobolje, pa se preporučuje njihova primena istovremeno sa proizvodima koji se koriste protiv simptoma prehlade i gripa.
Ukoliko je grlobolja uzrokovana bakterijom, tada se ne radi o virusnih infekcijama prehladi i gripu i u tom slučaju nije opravdano primenjivati lekove protiv simptoma prehlade i gripa. Bakterijska upala grla leči se antibiotikom koji nikada ne smete uzimati na svoju ruku, nego samo po preporuci lekara, na lekarski recept.

Da, svi Lysobact® proizvodi su prilagođeni za primjenu kod dece starije od 6 godina, a naročito su pogodna za primenu kod dece školskog uzrasta, adolescenata i studenata.

Da, primena Lysobact® proizvoda je sigurna kod odraslih i dece starije od 6 godina i predstavljaju lekove sa izuzetno pozitivnim sigurnosnim profilom. Osim alergijskih reakcija na belance jajeta i na komponente u sastavu leka, nema drugih stanja kada se primena ovih lekova ne preporučuje. Izvori podataka o neželjenim efektima iz Centra za lekove Instituta za farmakologiju i toksikologiju u Sarajevu, i iz Odjela za neželjene efekte kompanije Bosnalijek d.d, kao i iz izvora širom sveta ukazuju na činjenicu da nije bilo prijave niti jednog neželjenog efekta ovog leka koji se u upotrebi nalazi više od 35 godina, čime se potvrđuje izuzetna sigurnost. Takođe, nisu evidentirani podaci o eventualnom predoziranju sa ovim lekom. Lysobact® proizvodi ne utiču na na sposobnost upravljanja vozilima i rada na mašinama. Upravo sigurnost primene čini Lysobact® proizvode sastavnim delom svake bolje kućne apoteke.

Ukoliko ste terapiju započeli sa jednim Lysobact® proizvodom, preporučuje se terapiju i završiti s istim proizvodom, ukoliko u dostupnom pakovanju imate na raspolaganju dovoljnu količinu leka. Lysobact® proizvodi se mogu međusobno kombinovati u preporučenim ukupnim dozama.

Ukoliko ste terapiju počeli jednim bezreceptnim proizvodom pa imate dostupan Lysobact® proizvod, možete nastaviti terapiju sa Lysobact® proizvodom, pridržavajući se uputstva za primenu leka.

S obzirom da tokom pomenutih stomatoloških zahvata najčešće dolazi do mehaničkog oštećenja sluznice usne šupljine, primena Lysobact® proizvoda se preporučuje nakon svakog zahvata na zubima, zubnom mesu i sluznici usne šupljine. Lizozim u sastavu Lysobact® proizvoda, pored ostalih korisnih delovanja, pokazuje proregenerativno delovanje jer podstiče obnovu ćelija koje učestvuju u zaceljivanju oštećene sluznice, istovremeno smanjujući broj upalnih ćelija koje se aktiviraju na mestu samog oštećenja. Na taj način doprinosti bržem ozdravljenju tkiva. Lizozim pojačava prirodnu otpornost organizma i tako sprečava prodor mikroorganizama iz spoljašnje sredine koji je olakšan u slučaju narušenog integrireta sluznice usta i grla, iz bilo kog razloga. Popravka zuba, vađenje zuba i bilo koji drugi zahvat može biti praćen iritacijom, nelagodom, bolom i sličnim simptomima zbog čega se preporučuje primena Lysobact® proizvoda pre kao i nakon stomatoloških zahvata.

Da, primjena Lysobact® proizvoda se preporučuje pre i posle operativnog zahvata vađenja krajnika. Pre operativnog zahvata – zato što je lizozim čini sluznicu usta i grla otpornijom na stres uzrokovan operativnim zahvatom, i posle – zato što lizozim pokazuje pozitivan učinak na obnovu tkiva nakon intervencije. I ostali sastojci, poput vitamina B6 u sastavu Lysobact® lozengi, pokazuju zaštitno delovanje na sluznicu.
Kod dece sa manjom koncentracijom lizozima uočeno je sporije zarastanje postoperativne rane nakon vađenja krajnika kao i duže trajanje postoperativnih simptoma poput bola, otežanog gutanja i itd. Takođe, pretpostavlja se da ćelije sluznice krajnika imaju sposobnost da proizvode lizozim čija se koncentracija značajno smanjuje nakon njihovog operativnog odstranjenja.

Lysobact® proizvodi su bezreceptni proizvodi koji se kupuju u apotekama, i nisu skupi, već predstavljaju najbolji odnos cene, sigurnosti i efikasnosti. Cenom su prilagođeni prosečnoj kupovnoj moći građana.

Nije, Lysobact® proizvodi je se mogu nabaviti u svakoj apoteci. Po režimu izdavanja, pripadaju grupi bezreceptnih lekova, tzv. „Over-The-Counter“ (OTC, lek u slobodnoj prodaji). Preporuku za kupovinu nekog od Lysobact proizvoda možete dobiti od farmaceuta kao i od lekara.

Ako zaboravite primeniti neki od Lysobact proizvoda, učinite to čim se setite. Nakon toga, nastavite s primenom leka prema uobičajenom rasporedu i na preporučeni način.

Pre upotrebe pažljivo pročitati uputstvo. Za obaveštenja o indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.