Upala zubnog mesa (gingivitis)

Gingivitis je upala desni, najčešće uzrokovana lošom higijenom usne duplje. Dve trećine osoba u starosti između 16 i 35 godina pate od ove bolesti u većoj ili manjoj meri. Učestalost raste kod osoba srednje i starije dobi, tako da je blaži oblik gingivitisa prisutan kod otprilike 9 od 10 odraslih osoba. Odrasle osobe gube više zuba zbog ove bolesti nego zbog karijesa.

Zdrave desni su svetlo-crvene ili smeđe boje i čvrste su. Kod gingivitisa desni postaju ljubičasto-crvene, otečene, meke i sjajne, pri pranju zuba lako krvare. Ova bolest je često izazvana taloženjem zubnog plaka na mestima gde se desni spajaju sa osnovom zuba.

Gingivitis se može pojaviti naglo, obično kod mlađih ljudi. Ponekad se razvija u hronični oblik, a izazvan je preteranim razmnožavanjem bakterija u ustima. Češće se javlja kod osoba koje su pod stresom ili su iscrpljene. Vrlo je važno na vreme uočiti promene i započeti sa lečenjem, kako ne bi došlo do pogoršanja i napredovanja u parodontitis, koji na kraju dovodi do gubitka zuba. Kod zapuštenih slučajeva, duboko u džepu se može razviti apsces (lokalizovana gnojna nakupina) koji progriza kost vilice.

Kod gingivitisa se u džepovima između oteklih desni i osnove zuba nakuplja naslaga (plak) i  kamenac. Naslage (plak) su  neugodnog ukusa i dovode do neugodnog zadaha iz usta. Naslaga (plak) sadrži bakterije koje s vremenom prodiru u kost što okružuje i učvršćuje zub, oštećuje ležište zuba i zub se počinje klimati. Kuckanjem po takvom zubu čuje se mukao, a nejasan i oštar zvuk kao kod čvrsto usađenih zuba.

Džepovi između desni i zuba postepeno se produbljuju i postepeno se otkriva sve više cementa (osetljivog tkiva koje pokriva koren zuba). Dodir sa vrućom, vrlo hladnom ili vrlo slatkom hranom izaziva bol.

 Za razliku od parodontitisa, gingivitis se može lečiti.  Lečenjem gingivitisa i održavanjem dobre higijene usne šupljine, oštećena sluznica se može u potpunosti obnoviti. Na prvome mestu je  redovna i pravilna higijena usne šupljine. Osim zuba, potrebno je redovno čišćenje međuzubnih prostora, jezika, proteza i prostora ispod njih. Ne smemo zaboraviti redovne preglede kod zubara.

Treba se pobrinuti za zdravu hranu i dovoljno kretanja, izbegavati pušenje i živeti zdravije i što manje stresno.

 

Za lečenje upale desni preporučuje se korišćenje proizvoda Lysobact® – Lysobact® komprimovane lozenge.  Aktivne komponente proizvoda Lysobact® deluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simtome, smiruju upalni proces i pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Ova stranica je također dostupna na: босански албански македонски украјински хрватски