Upala zubnog mesa (gingivitis)

Gingivitis je upala desni, najčešće uzrokovana lošom higijenom usne šupljine. Dvije trećine osoba u dobi između 16 i 35 godina pate od ove bolesti u većoj ili manjoj mjeri. Učestalost raste u osoba srednje i starije dobi, tako da je blaži oblik gingivitisa prisutan u otprilike 9 od 10 odraslih osoba. Odrasle osobe gube više zuba zbog ove bolesti nego zbog karijesa.

Zdrave desni su svijetlocrvene ili smeđe boje i čvrste su. Kod gingivitisa desni postaju ljubičasto-crvene, otečene, meke i sjajne, pri pranju zuba lako krvare. Ova bolest je često izazvana taloženjem zubnog plaka na mjestima gdje se desni spajaju s osnovom zuba.

Gingivitis se može pojaviti naglo, obično kod mlađih ljudi. Ponekad se razvija u kronični oblik, a izazvan je pretjeranim razmnožavanjem bakterija u ustima. Češće se javlja u osoba koje su pod stresom ili su iscrpljene. Vrlo je važno na vrijeme uočiti promjene i započeti s liječenjem, kako ne bi došlo do pogoršanja i napredovanja u parodontitis, koji na kraju dovodi do gubitka zuba. Kod zapuštenih slučajeva, duboko u džepu se može razviti apsces (lokalizirana gnojna nakupina) koji progriza kost čeljusti.

Kod gingivitisa se u džepovima između oteklih desni i osnove zuba nakuplja naslaga (plak) i tvrda tvar zvana kamenac. Naslaga (plak) su neugodnog okusa i dovode do neugodnog zadaha iz usta. Naslage (plak) sadrži bakterije koje s vremenom prodiru u kost, što okružuje i učvršćuje zub, oštećuje ležište zuba i zub se počinje klimati. Kuckanjem po takvom zubu čuje se mukao, a ne jasan i oštar zvuk, kao kod čvrsto usađenih zuba.

Džepovi između desni i zuba postepeno se produbljuju i postepeno se otkriva sve više cementa (osjetljivog tkiva koje pokriva korijen zuba). Dodir s vrućom, vrlo hladnom ili vrlo slatkom hranom izaziva bol.

Za razliku od parodontitisa, gingivitis se može liječiti. Liječenjem gingivitisa i održavanjem dobre higijene usne šupljine, oštećena sluznica se može u potpunosti obnoviti. Na prvome mjestu je redovita i pravilna higijena usne šupljine. Osim zuba, potrebno je redovito čišćenje međuzubnih prostora, jezika, proteza i prostora ispod njih. Ne smijemo zaboraviti redovite preglede kod zubara.

Treba se pobrinuti za zdravu prehranu i dovoljno kretanja, izbjegavati pušenje te živjeti zdravije i što manje stresno.

 

Za liječenje upale desni preporučuje se koristiti Lysobact® stlačene pastile. Aktivne komponente proizvoda Lysobact® djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica), ublažavaju simptome, smiruju upalni proces te pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Ova stranica je također dostupna na: Bosanski Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski