Upala zubnog mesa (gingivitis)

Gingivitis je upala desni, najčešće uzrokovana lošom higijenom usne šupljine. Dvije trećine osoba u dobi između 16 i 35 godina pate od ove bolesti u većoj ili manjoj mjeri. Učestalost raste kod osoba srednje i starije dobi, tako da je blaži oblik gingivitisa prisutan kod otprilike 9 od 10 odraslih osoba. Odrasle osobe gube više zuba zbog ove bolesti nego zbog karijesa.

Zdrave desni su svijetlo-crvene ili smeđe boje i čvrste su. Kod gingivitisa desni postaju ljubičasto-crvene, otečene, meke i sjajne, pri pranju zuba lako krvare. Ova bolest je često izazvana taloženjem zubnog plaka na mjestima gdje se desni spajaju sa osnovom zuba.

Gingivitis se može pojaviti naglo, obično kod mlađih ljudi. Ponekad se razvija u hronični oblik, a izazvan je pretjeranim razmnožavanjem bakterija u ustima. Češće se javlja kod osoba koje su pod stresom ili su iscrpljene. Vrlo je važno na vrijeme uočiti promjene i započeti sa liječenjem, kako ne bi došlo do pogoršanja i napredovanja u parodontitis, koji na kraju dovodi do gubitka zuba. Kod zapuštenih slučajeva, duboko u džepu se može razviti apsces (lokalizirana gnojna nakupina) koji progriza kost čeljusti.

Kod gingivitisa se u džepovima između oteklih desni i osnove zuba nakuplja naslaga (plak) i tvrda tvar zvana kamenac. Naslaga (plak) su  neugodnog okusa i dovode do neugodnog zadaha iz usta. Naslaga (plak) sadrži bakterije koje s vremenom prodiru u kost što okružuje i učvršćuje zub, oštećuje ležište zuba i zub se počinje klimati. Kuckanjem po takvom zubu čuje se mukao, a ne jasan i oštar zvuk kao kod čvrsto usađenih zuba.

Džepovi između desni i zuba postepeno se produbljuju i pstepeno se otkriva sve više cementa (osjetljivog tkiva koje pokriva korijen zuba). Dodir sa vrućom, vrlo hladnom ili vrlo slatkom hranom izaziva bol.

 Za razliku od parodontitisa, gingivitis se može liječiti.  Liječenjem gingivitisa i održavanjem dobre higijene usne šupljine, oštećena sluznica se može u potpunosti obnoviti. Na prvome mjestu je  redovna i pravilna higijena usne šupljine. Osim zuba, potrebno je redovito čišćenje međuzubnih prostora, jezika, proteza i prostora ispod njih. Ne smijemo zaboraviti redovne preglede kod zubara.

Treba se pobrinuti za zdravu prehranu i dovoljno kretanja, izbjegavati pušenje te živjeti zdravije i što manje stresno.

 

Za liječenje upale desni preporučuje se koristiti proizvode Lysobact® (Lysobact® komprimovane lozenge, Lysobact P Spray®, Lysobact Duo®, Lysobact Spray® ili Lysobact Complete Spray®).  Aktivne komponente proizvoda Lysobact® djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simtome, smiruju upalni proces te pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor. Proizvodi Lysobact Spray® i Lysobact Complete Spray®ne sadrže alkohol.

Ova stranica je također dostupna na: Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Hrvatski