Upala sluznice grla (grlobolja)

Kad se govori o grlobolji, misli se na upalu grla/ždrijela (faringitis) i/ili upalu krajnika (tonzilitis) i/ili upalu grkljana i glasnica (laringitis).

Farinks (ždrijelo) je dio grla između krajnika i glasnica (u grkljanu). Štiti donje disajne puteve, sprovodi zrak iz nosne i usne šupljine u donje dijelove disajnog sistema, sudjeluje u procesu gutanja i omogućava artikuliran govor. Zbog njegove stalne izloženosti vanjskim utjecajima, posjeduje jako razvijeno limfno tkivo, koje predstavlja „prvu odbrambenu liniju“ u slučaju prodora mikroorganizama iz okoline.

Faringitis je obično lakše oboljenje od tonzilitisa, a oba oboljenja se često nazivaju nazivaju jednostavno “akutna grlobolja”. No, faringitis se može javiti i bez infekcije – mogu ga izazvati fizički ili hemijski nadražaji, npr. dim cigarete, alkohol ili prekomjerno korištenje glasa. Trajna infekcija ili hronični faringitis se javlja kada se hronična infekcija susjednih organa – obično disajnog sistema, sinusa ili usta – proširi na ždrijelo.

Upala grla jedan je od najčešćih razloga odlaska ljekaru u zimskom razdoblju, ali javlja se i ljeti. Javlja se kod oba spola i svih uzrasta. Upala grla napadne 15-20% odraslih bar jedanput godišnje. Kod djece se javlja puno češće. Kod djece predškolskog uzrasta uzročnik upale ždrijela je češće virusnog porijekla, a infekcije bakterijama su nešto češće kod odraslih.

Kako su uglavnom uzrokovane virusima, upale grla i grlobolja se najčešće javljaju u sklopu akutne virusne upale gornjih disajnih puteva, praćene začepljenošću ili curenjem iz nosa, kihanjem, kašljanjem i sl.

Osnovni lokalni simptomi su, osim grlobolje, peckanje, grebanje, žarenje, bolno i/ili otežano gutanje, podražajni kašalj, osjećaj suhoće u ustima i grlu, uvećani krajnici te promuklost u slučaju širenja upale na grkljan. Često su praćeni opštim simptomima, poput gubitka apetita, opšte slabosti i povišene temperature.

Virusne i bakterijske infekcija se šire na isti način, i to: kihanjem/kašljanjem, bliskim kontaktom, rukovanjem, korištenjem zajedničkih predmeta sa oboljelom osobom, kontaktom sa pljuvačkom oboljelog itd.

Većina osoba sa grloboljom ne javlja se ljekaru, a na raspolaganju su razni bezreceptni lijekovi i preparati za samoliječenje.

Lysobact® komprimovane lozenge, Lysobact Spray® i Lysobact Complete Spray® djeluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simptome, smiruju upalni proces te pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Ova stranica je također dostupna na: Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Engleski Hrvatski