Upala sluznice grla (grlobolja)

Kad se govori o grlobolji, misli se na upalu grla/ždrela (faringitis) i/ili upalu krajnika (tonzilitis) i/ili upalu grkljana i glasnica (laringitis).

Farinks (ždrelo) je deo grla između krajnika i glasnica (u grkljanu). Štiti donje disajne puteve, provodi vazduh iz nosne i usne šupljine u donje delove respiratornog trakta, sudeluje u procesu gutanja i omogućava artikulisan govor. Zbog njegove stalne izloženosti spoljašnjim uticajima, poseduje jako razvijeno limfno tkivo, koje predstavlja „prvu odbrambenu liniju“ u slučaju prodora mikroorganizama iz okoline.

Faringitis je obično lakše oboljenje od tonzilitisa, a oba oboljenja se često nazivaju nazivaju jednostavno “akutna grlobolja”. Ali, faringitis se može javiti i bez infekcije – mogu ga izazvati fizički ili hemijski nadražaji, npr. dim cigarete, alkohol ili prekomerno korištenje glasa. Trajna infekcija ili hronični faringitis se javlja kada se hronična infekcija susednih organa – obično disajnog sistema, sinusa ili usta – proširi na ždrijelo

Upala grla jedan je od najčešćih razloga odlaska lekaru u zimskom periodu, ali javlja se i leti. Javlja se kod oba pola i svih uzrasta. Upala grla napadne 15-20% odraslih bar jedanput godišnje. Kod dece se javlja puno češće. Kod dece predškolskog uzrasta uzročnik upale ždrela je češće virusnog porekla, a infekcije bakterijama su nešto češće kod odraslih.

Kako su uglavnom uzrokovane virusima, upale grla i grlobolja se najčešće javljaju u sklopu akutne virusne upale gornjih disajnih puteva, praćenom začepljenošću ili curenjem iz nosa, kijanjem, kašljanjem i sl.

Osnovni lokalni simptomi su, osim grlobolje, peckanje, grebanje, žarenje, bolno i/ili otežano gutanje, nadražajni kašalj, osećaj suvoće u ustima i grlu, uvećani krajnici i promuklost u slučaju širenja upale na grkljan. Često su praćeni opštim simptomima, poput gubitka apetita, opšte slabosti i povišene temperature.

Virusne i bakterijske infekcija se šire na isti način, i to: kijanjem/kašljanjem, bliskim kontaktom, rukovanjem, korišćenjem zajedničkih predmeta sa oboljelom osobom, kontaktom sa pljuvačkom obolelog itd.

Većina osoba sa grloboljom ne javlja se lekaru, a na raspolaganju su razni bezreceptni lekovi i preparati za samolečenje.

Lysobact® komprimovane lozenge deluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simtome, smiruju upalni proces i pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

 

 

 

 

 

 

 

Ova stranica je također dostupna na: босански албански македонски украјински енглески хрватски