Kako razlikovati virusnu i bakterijsku upalu grla?

Upale grla u većini su slučajeva izazvane virusima, bolest je samoograničavajuća i ima povoljan ishod. U većini slučajeva virusni faringitis ima blažu kliničku sliku nego bakterijski. Može biti deo opšte upale disajnih organa ili ograničena samo na ždrelo.

Vodeći simptom je grlobolja, spontana ili pri gutanju, a može je pratiti refleksna bol prema uhu. Uz bol, javljaju se pečenje, žarenje i grebanje u grlu, malaksalost i povišena temperatura. Teži slučajevi praćeni su vrlo visokom temperaturom, toksemijom i opštom slabošću.

Pregledom se vide crvenilo i otečenost sluznice i limfnog tkiva s belkastim naslagama na sluznici, koje su znatno manje nego u slučaju bakterijskog uzroka. Katkad su tu i dodatni simptomi karakteristični za pojedini virus, a vrlo često nisu korisni za razlikovanje uzroka bolesti.

Virusne upale grla leče se simptomatski. Antibiotici ne deluju na viruse, zbog čega se ne prepisuju u slučaju virusne upale!  Preporučuje se mirovanje u prostoriji sa stalnom i umerenom temperaturom, uz redovno provetravanje i vlaženje vazduha. Potrebno je piti dovoljno tečnosti (čaj), tople, a ne vruće, jesti tople supe i ispirati grlo. Ranije se grlo ispiralo čajevima, recimo od žalfije, a danas su ih zamijenili oralni antiseptici u obliku sprejeva, rastvora i lozengi/pastila/tableta.

Koristite proizvode Lysobact® -Lysobact® komprimovane lozenge.  Aktivne komponente proizvoda Lysobact® deluju protiv uzročnika upale (bakterija, virusa i gljivica),  ublažavaju simtome, smiruju upalni proces i pomažu zarastanje oštećenja sluznice usta i grla. Lysobact® štiti sluznicu usta i grla i ojačava lokalni imuni odgovor.

Simptomi Virusna upala Bakterijska upala
Početak bolesti lagan nagao
Temperatura do 38° C više od 39° C
Bol u grlu blag bol jak bol
Opšti simptomi slabije izraženi vrlo izraženi
Respiratorni simptomi promuklost, kašalj uglavnom ih nema
Ždrelo crveno sa ili bez seroznog eksudata izrazito crveno s gnojnim naslagama
Limfni čvorovi mogu biti uvećani, ali uglavnom nisu bolni otečeni i bolni
Lečenje simptomatsko antibiotik (propisan od lekara)
Indikacija za primjenu Lysobacta® DA DA

 

Ukoliko su upale grla izazvane bakterijama, bolest obično nastupa naglo,  drhtavicom i groznicom, opštom slabošću, glavoboljom i iscrpljenošću. Najčešći uzročnik bakterijskog faringitisa je bakterija streptokok, pa se uz ovu vrstu faringitisa najčešće veže naziv „streptokokna angina“. Streptokokna angina počinje vrlo naglo, povišenom temperaturom, glavoboljom i umorom. Ponekad se u početku bolesti pojavljuje i povraćanje,posebno kod male dece. Ovi opšti simptomi, prethode lokalnim simptomima, među kojima je najvažnija grlobolja s otežanim gutanjem, a pri pregledu grla posebno se ističe crvenilo ždrela s povećanim i razrovanim krajnicima na kojima se vide nakupine gnoja. Za streptokoknu anginu karakteristično je povećanje limfnih čvorova na vratu, ispod donje vilice, koji su bolni pri dodiru. Bolesnici sa streptokoknom anginom, osim grlobolje, nemaju drugih znakova prehlade. Sa streptokoknom anginom povezuju se brojne komplikacije. One su ranije bile mnogo češće, a danas se uz odgovarajuće lečenje antibioticima pojavljuju izuzetno retko.

Širenjem upale na grkljan i otecanjem sluznice grkljana mogu nastupiti promuklost i otežano disanje, zbog posledične neprohodnosti i  ometanja funkcije disajnog puta.

Bakterijske upale grla se leče antibioticima, propisanim od strane lekara. Antibiotike ne smijemo uzimati „na svoju ruku“! Veoma je važno prilikom uzimanja antibiotika striktno se pridržavati uputstva lekara ili apotekara – uzimati lek u tačno određeno vreme, u zadanoj dozi i onoliko dugo koliko je propisano.

Kao pomoćna lokalna terapija mogu se primeniti  proizvodi Lysobact® -Lysobact® komprimovane lozenge. Za razliku od drugih proizvoda za simptomatsku terapiju, Lysobact® se može primenjivati u kombinaciji s antibioticima jer poboljšava njihov antibakterijski učinak.

Ova stranica je također dostupna na: босански албански македонски украјински енглески хрватски