• bs
  • sq
  • mk
  • sr
  • uk
  • en
  • hr

FAQ

Ova stranica je također dostupna na: Bosanski Albanski Makedonski Srpski Ukrajinski Engleski

Liječenje Lysobact® proizvodima u principu treba trajati do 5 dana. Ukoliko nakon 5 dana ne dođe do poboljšanja simptoma, potrebno je posavjetovati se s Vašim liječnikom. Ukoliko u toku liječenja imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, posavjetujte se s Vašim farmaceutom ili nas kontaktirajte direktno na info@bosnalijek.ba

Da, čak se i preporučuje istodobna primjena Lysobact® stlačenih pastila u tijeku antibiotske terapije upala sluznice usta i grla. U sastav Lysobact® stlačenih pastila ulazi djelatna tvar koja se zove lizozim. Osim ostalih djelovanja, lizozim djeluje protiv bakterija tako što dovodi do ugibanja bakterijske stanice te, u kombinaciji s antibioticima, pojačava njihov učinak protiv bakterija. Primjena Lysobact® stlačenih pastila u tijeku terapije antibioticima je sigurna i doprinosi efikasnijem liječenju.

Lijekovi koji se primjenjuju za liječenje simptoma prehlade i gripe uglavnom sadrže komponente koje snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, reduciraju sekreciju iz nosa i nosnih sinusa, utječu na smanjenje suzenja iz očiju, reduciraju kihanje, utječu na reduciranje kašlja, otklanjaju bolove u mišićima i zglobovima te ublažuju glavobolju koja često prati prehladu i gripu zbog otečenosti sluznice sinusa i nakupljanja prekomjernog sekreta (npr. Rhinostop®).

U sastav lijekova koji se primjenjuju kod prehlade i gripe obično ne ulaze komponente koje utječu na smanjivanje upalnog procesa u području sluznice grla i krajnika, iako su grlobolja i upala krajnika često prateći simptom virusnih infekcija kao što su prehlada i gripa. Lysobact® proizvodi utječu na smanjenje upalnog procesa u području grla, smanjuju crvenilo i ublažuju bol kod grlobolje te se preporučuje njihova primjena istodobno s proizvodima koji se koriste protiv simptoma prehlade i gripe.

Ukoliko je grlobolja prouzročena bakterijom, tada se ne radi o virusnih infekcijama prehladi i gripi te u tom slučaju nije opravdano primjenjivati lijekove protiv simptoma prehlade i gripe. Bakterijska upala grla liječi se antibiotikom koji nikada ne smijete uzimati na svoju ruku, nego samo po preporuci liječnika, na liječnički recept.

Da, Lysobact stlačene pastile su prilagođene za primjenu u djece starije od 6 godina (osobito su pogodna za primjenu u djece školskog uzrasta, adolescenata i studenata).

Da, primjena Lysobact® stlačenih pastila je sigurna u odraslih i djece starije od 6 godina i predstavlja lijek s izuzetno pozitivnim sigurnosnim profilom. Osim alergijskih reakcija na bjelance jajeta te na komponente u sastavu lijeka, nema drugih stanja kada se primjena ovog lijeka ne preporučuje. Izvori podataka o neželjenim efektima iz Centra za lijekove Instituta za farmakologiju i toksikologiju u Sarajevu te iz Odjela za neželjene efekte kompanije Bosnalijek d.d., kao i iz izvora diljem svijeta ukazuju na činjenicu da nije bilo prijave niti jednog neželjenog efekta ovog lijeka koji se u uporabi nalazi više od 42 godine, čime se potvrđuje izuzetna sigurnost. Također, nisu evidentirani podaci o eventualnom predoziranju ovim lijekom. Lysobact® ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima. Upravo sigurnost primjene čini Lysobact® sastavnim dijelom svake bolje kućne ljekarne.

S obzirom na to da tijekom spomenutih stomatoloških zahvata najčešće dolazi do mehaničkog oštećenja sluznice usne šupljine, primjena Lysobact® stlačenih pastila se preporučuje nakon svakog zahvata na zubima, zubnom mesu te sluznici usne šupljine. Lizozim u sastavu Lysobact® stlačenih pastila, osim ostalih korisnih djelovanja, pokazuje proregenerativno djelovanje jer potiče obnovu stanica koje učestvuju u zacjeljivanju oštećene sluznice, istodobno smanjujući broj upalnih stanica koje se aktiviraju na mjestu samog oštećenja. Na taj način doprinosi bržem ozdravljenju tkiva. Lizozim pojačava prirodnu otpornost organizma te tako sprječava prodor mikroorganizama iz vanjske sredine koji je olakšan u slučaju narušenog integriteta sluznice usta i grla iz bilo kojeg razloga. Popravak zuba, vađenje zuba te bilo koji drugi zahvat može biti praćen iritacijom, nelagodom, bolom i sličnim simptomima, zbog čega se preporučuje primjena Lysobact® stlačenih pastila prije, kao i nakon stomatoloških zahvata.

Da, primjena Lysobact® stlačenih pastila preporučuje se prije i poslije operativnog zahvata vađenja krajnika. Prije operativnog zahvata – zato što je lizozim čini sluznicu usta i grla otpornijom na stres uzrokovan operativnim zahvatom, i poslije – zato što lizozim pokazuje pozitivan učinak na obnovu tkiva nakon intervencije.

U djece s nižom koncentracijom lizozima uočeno je sporije zarastanje postoperativne rane nakon vađenja krajnika, kao i dulje trajanje postoperativnih simptoma poput bola, otežanog gutanja i itd. Također, pretpostavlja se da stanice sluznice krajnika imaju sposobnost da proizvode lizozim, čija se koncentracija značajno smanjuje nakon njihovog operativnog odstranjenja.

Lysobact® stlačene pastile su bezreceptni proizvod koji se kupuje u ljekarnama i nije skup, već predstavlja najbolji omjer cijene, sigurnosti i efikasnosti. Cijenom je prilagođen prosječnoj kupovnoj moći građana.

Nije, Lysobact® stlačene pastile se mogu nabaviti u svakoj ljekarni. Prema režimu izdavanja, pripada skupini bezreceptnih lijekova, tzv. „Over-The-Counter“(OTC, lijek u slobodnoj prodaji). Preporuku za kupovinu nekog od Lysobact proizvoda možete dobiti od farmaceuta, kao i od liječnika.

Ako zaboravite primijeniti Lysobact®, učinite to čim se sjetite. Nakon toga, nastavite s primjenom lijeka prema uobičajenom rasporedu i na preporučeni način.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim djejstvima na lijek posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.